Vyhledávání


Kontakt

www.vcelarstvi-kriz.cz
Městečko 37
Nosislav, 691 64
IČO: 72050276

Veronika +420 739 667 868
Jindřich +420 733 683 662

E-mail: jindrichkriz(zavináč)seznam.cz


 

Otázky a odpovědi

Proč med krystalizuje?

Krystalizace je přirozenou vlastností medu a dá se říci, že je známkou jeho kvality, pravosti. Není ale pravdou, že kvalitnější med zkrystalizuje rychleji, to záleží na druhu. Nejrychleji krystalizují první jarní medy, tomu se včelaři brání pastováním. Pomaleji zase zkrystalizuje čistý med akátový. Obecně platí, že čím více je v medu glukózy a méně fruktózy, tím rychleji krystalizuje.
 

Proč nevyrábíme medovicový ("lesní") med?

Medovicový med totiž nepochází přímo z květů, alébrž z medovice. Medovice je lepkavá látka, kterou vylučují mšice, puklice a podobné miniaturní potvory, které bydlí hlavně na jehličnatých stromech. No a my bydlíme na jižní Moravě, tady jehličnaté leséky nemáme!
 

A vůbec, přeci byste si nesladili čaj mšičíma bobkama...

Proč neděláme med v BIO kvalitě?

To bychom tuze rádi. Jenže to nejde. Aby byl med BIO, musí být BIO i ty kytky, ze kterých včelky sbírají nektar. A včelky mají dolet několik kilometrů... Tož třeba jednou, až dostanou zemědělci rozum, aj BIOmed bude normálka.

Jináč ale spravujem pár pozemků v BIO režimu a jsme na to patřičně hrdí. Samozřejmě, že i na nich bydlí naše včelky.